Witam, jak każdy z nas kiedyś ja dopiero zczynam przygodę, chciałbym wykonać kilka elementów nie dla celów zarobkowych , ale dla siebie. Wiedzy teoretycznej zasięgnąłem wg mnie sporo. Ale nie wszystko jest jasne
w niżej wymienionym filmie, nie rozumiem dlaczego człowiek ten stosuje żelkot w 1:10. Przecież potem powierzchnia formy staje się chropowata.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... WbGx_BJVvM
Ktoś mi pomoże?
Czy jest potrzebny ten typ żelkotu do wykonania maski z carbonu?
Jeśli tak, to czy w PL taki preparat jest dostępny?
Z góry dziękuję za pomoc ,
pozdrawiam
co to za żelkot?
Moderator: carbonek
-
- Weryfikacja numeryczna: 4
-
- Weryfikacja numeryczna: 3
Re: co to za żelkot?
jak ogladałeś wszystkie części to będziesz wiedział że on polerował potem forme i efekt koncowy napewno jest zadowalający.
-
Tak, ale własnie po wypolerowaniu nałożył ten żelkot z pistoletu i powierzchnia zrobiła się chropowata. Nie rozumiem właśnie tego.davidcarbon pisze:jak ogladałeś wszystkie części to będziesz wiedział że on polerował potem forme i efekt koncowy napewno jest zadowalający.
-
aha to o to ci chodzi.dzieki temu maska ładnie błyszczy jest to "epoxy compatible clear polyester gelcoat".tłumaczenie " żelkot poliestrowy przeźroczysty kompatybilny z epoksydami" tak bym to nazwał.dlatego taka chropowata bo na to idzie włókno lantor soric i włókno itp.po połączeniu tego żywicą wszystko jest cacy.Tyle moge powiedziec od siebie.czekaj może jakiś doswiadczony użytkownik się wypowie.twoj_stary pisze:Tak, ale własnie po wypolerowaniu nałożył ten żelkot z pistoletu i powierzchnia zrobiła się chropowata. Nie rozumiem właśnie tego.davidcarbon pisze:jak ogladałeś wszystkie części to będziesz wiedział że on polerował potem forme i efekt koncowy napewno jest zadowalający.
-
davidcarbon pisze:aha to o to ci chodzi.dzieki temu maska ładnie błyszczy jest to "epoxy compatible clear polyester gelcoat".tłumaczenie " żelkot poliestrowy przeźroczysty kompatybilny z epoksydami" tak bym to nazwał.dlatego taka chropowata bo na to idzie włókno lantor soric i włókno itp.po połączeniu tego żywicą wszystko jest cacy.Tyle moge powiedziec od siebie.czekaj może jakiś doswiadczony użytkownik się wypowie.twoj_stary pisze:Tak, ale własnie po wypolerowaniu nałożył ten żelkot z pistoletu i powierzchnia zrobiła się chropowata. Nie rozumiem właśnie tego.davidcarbon pisze:jak ogladałeś wszystkie części to będziesz wiedział że on polerował potem forme i efekt koncowy napewno jest zadowalający.
Dzięki za odpowiedź

Mata Lantor soric = włókno rdzeniowe. Z tego co znalazłem to wkłada się to pomiędzy w-wy włókien.
-
musisz pytać w sklepach z farbami.itp.Jest to niezbedne.zresztą zobacz na filmiku jak to wyglada po wyciagnieciu z formy.